Po-Pá 9,00-17,00
yanka@centrum.sk
+421 907 831 487

Z Nigérie do Burkina Faso

/uploads/usr/10908/zajazdy/togo/lubos_fellner_togo_l1033299.jpg
Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1333053
Cena od: 5 680 €
Príplatky od: 755 €
Poznávacie zájazdy
Exotika

Výber termínu

08.05.2024 14 dní Last Minute 6 532 € +755 € odlet: Viedeň letecká
15.11.2024 14 dní First Minute 5 680 € +755 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Vstúpte s nami do oblastí, kde je voodoo stále živé a v jeho tieni sa rozvíja moderný svet. Nechajte sa šokovať mega mestom Lagos a na druhej strane si oddýchnite v kľude najlepšieho safari v západnej Afrike, kde nestretneme takmer žiadneho turistu. Od oceánu po Sahel, od tradícií k modernizmu a do toho pamiatky UNESCO. Zažite to najživelnejšie zo západnej Afriky na tejto krátkej ceste. Prejdite s nami málo známe krajiny ako Togo, Benin a exoticky znejúce Burkina Faso.

1. deň:
Odlet do Afriky

2. deň:
Začíname zhurta. Nigéria je divokým začiatkom tejto unikátnej cesty. Cesta do vnútrozemia - srdca kultúry Yoruba. IBADAN (8 miliónov obyvateľov) je druhým najväčším mestom krajiny a hlavným mestom kráľovstva Yoruba s afrobrazílskou architektúrou, známe univerzitami. Cesta ďalej až do OSOGBO (UNESCO) s animistickými kresťanskými katedrálami. Návrat k oceánu, oddych pred nastávajúcou poznávacou cestou.

3. deň:
LAGOS: najväčšie mesto Nigérie. Jedno z najdivokejších miest sveta, pulzujúce srdce Afriky najľudnatejšej krajiny kontinentu. Vo veľkom Lagose žije 30 miliónov obyvateľov a tvorí 80% príjmov celej krajiny. Prenikneme pod kožu tohto živelného mesta, najľudnatejšieho v Afrike. Mesto kontrastov, kde na jednej strane sú moderné budovy bohatých svetových spoločností a firiem a na druhej nekonečné slumy najchudobnejších obyvateľov. Ako na Vás zapôsobí?

4. deň:
Sme v Benine. Benzín. Na ropu bohatá Nigéria je hneď za rohom a pašovanie je tu národným športom. Cyklista ovešaný kanistrami s 250 litrami benzínu je tu bežnou normou a azda nikde to nevidno viac ako v okolí Benátok západnej Afriky - GANVIE. My sme však prišli práve kvôli tomuto unikátu. Mesto postavené na drevených koloch uprostred jazera Nokoué je najväčším plávajúcim mestom v Afrike s populáciou približne 20.000 ľudí. Jeho história sa začala niekedy v 16.-17. storočí. Cestou navštívime aj hlavné mesto krajiny PORTO NOVO. Už teraz viete, čo sa po celom Benine predáva vo fľaškách od coca-coly popri cestách a my sa s tým budeme neustále stretávať.

5. deň:
COTONOU: najväčšie mesto Beninu na brehu Guinejského zálivu, obrovská rozpálená metropola, ktorej trh Dantokpa patrí medzi najväčšie v Afrike. Kotol a srdce krajiny. OUIDAH: mesto na ceste otrokov, odkiaľ ich lode odvážali preč. Nie nadarmo sa tie posledné volajú Dvere, z ktorých niet návratu. Z voodoo nás tu čaká pre zmenu posvätný les s chrámom pytónov. 

6. deň:
GRAND POPO: prejdeme sa po pláži v príjemnom mestečku na brehu Guinejského zálivu, mimo ruchu veľkomesta. Prechod hranice do TOGO. Maličká africká krajina, rozlohou a počtom obyvateľstva podobná Slovensku. Cesta k jazeru Lac Togo, plavba pirogami, historicky dôležitá osada Togoville so stromami voodoo, katedrála, ktorú navštívil aj pápež. Slávny fetišistický trh BE. Hlavné mesto LOMÉ s katedrálou Notre Dame, námestím nezávislosti a Grand Marché... ozaj, poznáte Adebayora?

7. deň:
Opúšťame Togo a opäť vstupujeme do Beninu a smerujeme do mesta ABOMEY: súčasť svetového dedičstva UNESCO, hlavné mesto kráľovstva Dahomey, ktoré bolo najväčším na území Beninu, stáročia krutých vládcov, otrokárov ale aj umelcov a remeselníkov. Dnešné Abomey na dávnu históriu nenadväzuje, stále je však živou spomienkou na éru otrokárov.

8. deň:
Stále smerujeme na sever. DASSA ZOUMÉ patrí k najposvätnejším kresťanským miestam v Afrike. Miesto zjavenia Panny Márie a zároveň známe pútnické centrum. DJOUGOU: Jedno z najväčších miest na severe s dominantnou moslimskou populáciou. Tunajším kmeňom je animistický kmeň Taneka, ktorého kontakt s okolitým svetom je minimálny. História sa dochováva ústne a viera v duchov, predmety, fetiše t.j. voodoo je tu veľmi silná.

9. deň:
Kultúrne centrum západnej Afriky, rodisko voodoo a domov mnohých zaujímavých kmeňov. Ocitneme sa v pokojnom meste na severe krajiny NATTITINGOU s kmeňom Somba. Ich typickou črtou sú tradičné domčeky, ktoré sú však postavené v štýle hradu a pripomínajú pevnosti. Žijú na území Beninu, Toga a Burkina Faso. V susednom Togu je ich kultúrne a architektonické dedičstvo zapísané na zozname UNESCO.

10. deň:
Najbližšie dva dni nás čaká africká divočina a safari. Národné parky ARLI (Burkina Faso) a PENDJARI (Benin) patria medzi tie najlepšie v západnej Afrike a sú zároveň posledným miestom v regióne, kde skutočné safari môžete zažiť. Z tohoto dôvodu boli v roku 2017 zapísané na zoznam UNESCO. Slony, hrochy, levy, byvoly, antilopy, paviány... opäť iná Afrika. Benin máme v CK veľmi radi a aj tu sa chceme dozvedieť viac. Unikátny program v unikátnej krajine.

11. deň:
Druhý deň začíname v prírode na severe Beninu, odkiaľ prekročíme hranice do BURKINA FASO a pokračujeme v najlepšom safari v západnej Afrike. V oboch parkoch sa nachádzajú zaujímavé a v iných krajinách a parkoch ojedinelé zvieratá ako napríklad slon pralesný, antilopa konská alebo mačiak husársky. Krajina má rôzne tváre, od vápencových vrchov, cez savanu až po husté lesy rastúce popri riekach Arli a Penjari. Zažili ste safari v Keni, alebo JAR? Toto bude tak iné... Po, veríme že úspešnom, safari sa presunieme približne 130km do nášho hotelíka do mesta Fada Ngourma.

12. deň:
Opúšťame národný park Arli a smerujeme cez Sahel k hlavnému mestu. Takto začne naša púť touto zaujímavou krajinou. Cestou zájdeme do mesta FADA N´GOURMA, známeho výrobou prikrývok a medu. Pokiaľ prídeme do hlavného mesta, ktoré každý familiárne volá Ouga, navštívime dedinku LAONGO, kde uvidíme ukážku moderného afrického sochárstva. V jej blízkosti totiž funguje nesmierne zaujímavý projekt s názvom OPERNDORF AFRIKA. Ako žijú umelci z celého sveta v Burkina Faso? Večerný príchod do OUAGADOUGOU. Sme v jednej z najchudobnejších krajín na svete. Nečakajte žiadnu hrôzu. Chudoba je skutočne relatívny pojem a my zažijeme usmiatych, milých ľudí, ktorí žijú tak ako ich dedo a pradedo a za chudobných sa rozhodne nepovažujú. Burkina Faso sa v marci 2013 dostala na 10. miesto najpriateľskejších krajín sveta a tým iba potvrdila náš názor. Ochutnáme. Vyskúšame a dáme vedieť, kde je pravda skrytá.

13. deň:
Krajina hrdých Burkinabé obývajúcich oblasť Sahelu. Obyvateľstvo je kultúrne veľmi blízke južnému Mali. Hlavné mesto krajiny OUAGADOUGOU, kde nás privíta Naba Koom s kalabašom na hlave a hrou na xylofón. Prehliadkou tohto na prvý pohľad málo zaujímavého mesta sa rozlúčime s touto dobrodružnou cestou a odlietame domov.

14. deň:
Koniec nášho dobrodružstva a prílet domov.

Krajiny

Zobraziť všetky »

Mailing list

Chcete dostávať výhodné dovolenkové ponuky? Zaregistrujte sa a uveďte Vaše dovolenkové požiadavky. Radi Vás budeme informovať.

Meno:
E-mail:

Telefón:

Text: