Po-Pá 9,00-17,00
yanka@centrum.sk
+421 907 831 487

Lovci ľudožrútov

Vychutnáte si aj západ slnka nad Gardens by the Bay a skleníkmi s botanickou záhradou? foto: Ľuboš F Nekonečný bazén a deň, ktorý zdá sa nikdy nekončí. Príjemná aklimatizácia. Foto: Ľuboš Fellner - BUB /uploads/covery_2019/lovci_ludozrutov.jpg Globalizácia je nezastaviteľná. Možno sme my poslednou generáciou, ktorá vie tieto portréty zrealizo Čaká nás noc v najikonickejšej stavbe Singapuru. foto: Marina Bay Sands Vitajte na jednom z najexotickejších miest na svete. Túto cestu z dielne BUBO prekoná máločo. Foto: Príchod do luxusného hotela Marina Bay Sands. To, čo je pre Paríž Eiffelova veža, je dnes pre Singap Budova v tvare nádherného lotosu hostí Art Science Museum. foto: Marina Bay Sands Reštaurácia v hoteli Marina Bay Sands je samozrejme topkou v celom meste. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Luxus, ktorý si zaslúžite. foto: Marina Bay Sands Vybrať si môžete z až 80 reštaurácií. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Počkajte si na svetelné show, ktorá sa odohráva priamo na Vašom hoteli. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Izba v Marina Bay Sands. foto: Marina Bay Sands Prejdite sa popod gigantické stromy a navštívte mega skleník s flórou celého sveta. Foto: Martin Šim Superstromy v singapurských záhradách. foto?: Ľuboš Fellner - BUBO Most v tvare DNA. Foto: Martin Šimko - BUBO Odporúčame si užiť let v business class triede. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Prelet do krajiny silných mužov. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Pristáli sme v jednom z najexotickejších hlavných miest sveta. Vitajte v Port Moresby. Foto: Ľuboš F Izolované hlavné mesto, ktoré nie je spojené so zvyškom krajiny žiadnou cestou iba lietadlom. No aj Úlovky na rybacom trhu Koki v centre mesta odkiaľ sa dá ďalej iba doletieť. Foto: Ľuboš Fellner - BU Sme lovci ľudožrútov! Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Náčelník nám temperamentne vysvetľuje, že oni turistov nejedia. No čo potom tá lebka vpravo dole? Fo Najsilnejší kmeň Huliov v celej PNG.
foto: Martin Šimko - BUBO Fascinujúci život kmeňov, ktoré z našej planéty rýchlo miznú. Nie je také ľahké nafotiť tieto portré Uvidíme a zažijeme veci, o ktorých existencii väčšina ľudí ani netuší. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Sme vo výške cca 1700 metrov. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Uvidíme aj tradičné kmeňové tance. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Zatancujete si s domorodými kmeňmi aj vy?
Foto: Martin Šimko - BUBO Krásne portréty domorodcov na každom kroku. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Exotický kmeň si prezerá katalóg BUBO. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Exotické kmene, ktoré nenájdete nikde inde na svete. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Fascinujúca vysočina PNG. Tento svet je čosi úplne iné. Foto: Martin Šimko - BUBO Po tzv. „diaľnici vysočiny“, kamenistej ceste, drsnou, zelenou krajinou sa presunieme do úrodného úd Odkiaľ pochádza žltá hlinka, a odkiaľ biela? Kde žijú, ako bojujú, ako sa starajú o svoje manželky? Babylon kmeňov spoznáme cez ich rozličné vzory, odevy, masky, totemy. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Aj mladá generácia má záujem si udržať kmeňové tradície. Foto: Martin Šimko - BUBO Šalamúnove ostrovy. Jedna z najmenej navštevovaných krajín sveta. A vy ste to dali! Foto: Ľuboš Fell 857 rozličných jazykov, stovky kmeňov, maximálna exotika. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Ich maska váži aj 10 kg.
Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Kmeň bahenných mužov. Foto: Martin Šimko - BUBO Exotický kmeň bahenných mužov, ktorý nenájdete nikde inde na svete. Foto: Martin Šimko - BUBO Úvod do kmeňovej kultúry ako sa patrí. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Nahé telá potreté blatom, ktoré po zaschnutí zanecháva na tmavom tele biely odtieň. foto: Ľuboš Fell Asaro je domov slávnych Kmeň z hôr v okolí Goroky. Tajomný, skrytý, hovoriaci svojim vlastným jazykom. Foto: Ľuboš Fellner - Exotické kmene, ktoré nenájdete nikde inde na svete. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Fascinujúci život kmeňov, ktoré z našej planéty rýchlo miznú. Nie je také ľahké nafotiť tieto portré Zdá sa, že ľudožrúti lovia nás, ale záber stál zato! Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Papua Nová Guinea leží na 2. najväčšom ostrove sveta, kde si domorodci z iných kmeňov nerozumejú čas Jeden z Kmeň kostier s fascinujúcim príbehom. Foto: Martin Šimko - BUBO Cítite (aj z fotografie) tú energiu? Ten zápal v tanci? Exotiku vidíte na prvý pohľad, však. No v sk Ide o svet, ktorý sa skončil včera. No tu akosi stále pokračuje. Papua je úžasná v tom, že práve tu Stojíme pri ohni ako v praveku.
foto: Ľuboš Fellner - BUBO Nové Írsko (Latangai) je rajom na zemi. Boluminski Highway a unikátna kultúra Malangan. Foto: Ľuboš Tisíce rokov títo ľudia cestovali iba na drevenom kanoe a žili v maximálnej izolácii a kmeňovom nepr Raj v Kaviengu, Novom Írsku. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Blondiaci v Novom Írsku neďaleko Kaviengu. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Kokopo vs Rabaul. Záber z golfového ihriska. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Tolaiovia praktizujú matriarchát a vyznávajú tajné spoločenstvo Duk Duk. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Pristáli sme v Neu-Pommern v Herbertshöhe, meste mangrovníkov. Sme na hyper exotickom ostrove Nová B Úžasný zážitok. Takto si na ostrove Nová Británia predstavujú kresťanstvo. Foto: Ľuboš Fellner - BUB Začiatok výšľapu na sopku Tavurvur. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Výstup na vrchol činnej sopky Tavurvur. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Až na samotný vrch sopky Tavurvur. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Duchovia zdvíhajúci sa z ohnivého pekla, Rabaul. Mystérium ohňa. Ľuboš je na túto fotografiu hrdý. F Cestou na Guadalcanal Memorial. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Prekročíme rieku White River a všetko sa mení, mesto razom skončilo a nasledujú sympatické drevené d Šalamúnove ostrovy sú fantastické. Tak, ako celá táto cesta, ktorú prešlo absolútne minimum ľudí. Te
Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1333095
Cena od: 12 360 €
Príplatky od: 690 €
Poznávacie zájazdy
Exotika
Kombinované pobyty

Výber termínu

24.07.2024 17 dní First Minute 12 360 € +690 € odlet: Viedeň letecká
22.10.2024 17 dní First Minute 12 360 € +690 € odlet: Viedeň letecká
12.11.2024 17 dní First Minute 12 360 € +690 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Tento zájazd sa dá nazvať aj cestou do krajiny fantázie. Opačný koniec sveta, zelené hory, husté lesy, tyrkysové moria, aktívne sopky a farební ľudia. Kmene Papuy si dodnes uchovali pôvodnú kultúru: lovci lebiek, silní muži, bahenní muži, ohňoví muži a v menovaní môžeme len pokračovať. Každý ostrov je úplne iný s inými kmeňmi. To čo uvidíte tu, garantovane neuvidíte nikde inde na svete. Kombinácia o ktorej ste nepočuli a o mnohých miestach ani nevedeli. Vydajte sa sem za hranice všedného cestovania. PNG je farebná, voňavá a magická krajina.

1. deň:
Boarding completed a letíte na rovník v modernom Airbuse s usmievavou posádkou a najlepšou leteckou spoločnosťou na svete podľa CK.

2. deň:
Pristávame v luxusnom Singapure. Luxus, ktorý funguje. Dáte nám za pravdu, že aj my by sme boli radi keby to u nás bolo rovnako. Ubytovanie v kvalitnom 4+* hoteli. Najlepšie nákupy svetových značiek na ulici Orchard Road či v štvrti Suntec s najväčšou fontánou na svete. Fantastické ruské koleso pár krokov od singapurského Manhattanu.

3. deň:
Príjemný deň v tropickej metropole.  Stojíte na mieste, kde ešte donedávna bol oceán. Dnes, moderné a životaschopné mesto. Prejdite sa popod gigantické stromy, navštívte mega skleník s flórou celého sveta. Po moste v tvare DNA sa dostanete cez Marina square až do Suntec city k Fontáne bohatstva, najväčšej fontáne na svete. Príďte tam večer a absolvujte rituál, ktorý by Vám mal zabezpečiť peniaze. Navečer transfer na letisko a odlet do úplne iného sveta..

4. deň:
Ranný prílet do Port Moresby. Welcome to Papua New Guinea alias PNG. Pristáli sme neďaleko 6.dištriktu na Jacksonovom letisku. Exotická pasová kontrola, prvý dotyk s pevninou a zaujímavou Oceániou. Do obeda sa aklimatizujeme a poobede začíname. Centrálne Moresby, lokálna pláž Ela beach a vyhliadka na mesto. Izolované hlavné mesto, ktoré nie je spojené so zvyškom krajiny žiadnou cestou iba lietadlom. Už dnes sa ponoríme do fascinujúcej histórie tejto krajiny, ktorú drancovali bieli austrálski imigranti a vzťahy ani dnes nie sú ružové. 857 rozličných jazykov, stovky kmeňov považujú túto krajinu za svoj domov už tisícky rokov. S kultúrou aspoň niektorých miestnych národov sa zoznámime priamo na mieste v múzeu s množstvom nádherných sôch a totemov. Tradičný parlament a trhovisko Bokoro budú patriť takisto medzi naše zastavenia. Fakultatívna návšteva dedinky Hanuabada kmeňa Motu je pre fotografov rajom. Domov sa domorodci dostanú iba lodičkou, alebo po drevených visutých chodníkoch, ktorým chýbajú dosky a tak sa viete ľahko prepadnúť. Z ich jazyka vznikol štátny jazyk Hiri Motu. Hiri sú známe obchodné cesty, ktoré ľudia kmeňa Motu realizovali každoročne od pradávna. Tisíce rokov vyvážali hlinené hrnce a dovážali sago. Najstaršia časť mesta, ale aj moderné Vision city a Harbour city vedľa Kenedobu. Rugbyový štadión a úlovky na rybacom trhu Koki, kde si vysvetlíme kto to je Tkačenko.

5. deň:
Presun na domáci terminál, odkiaľ nás čaká prelet do Goroky. Air Niugini ešte raz vzlietne hore a ponad tyrkysový oceán a papuánsku džungľu sa dostane až do oblakov na hranici vysočiny, spustí sa dole a pristane v srdci PNG. Presunieme sa do džungle do našej Eko lodge, kde strávime príjemný večer obkolesení džungľou a pôvodnými kmeňmi. Vitajte v srdci PNG, v oblasti, ktorú obýva kmeň Asaro. Asaro, Bahenní ľudia, je malá skupina 150 kmeňov, ktoré zdieľajú horskú džungľu Asaro s exotickými vtákmi, sú pestrejšie ako väčšina ostatných. Od krku po päty sú pokryté bielou hlinou a kráčajú pomaly, ich telá sú napnuté ako tetivy lukov. Niektorí ľudia majú v lukoch založené šípy, zatiaľ čo iní majú palice a oštepy. Na prstoch mávajú na červeno natretý bambus. Môže tak predĺžiť prsty o desiatky centimetrov a dajú sa nabrúsiť do špičky ostrej ako britva, podobne ako obrie pazúry. Sú úplne ticho, aj keď rozprávajú. Toto budú na dva dni naši najbližší susedia. Pôjdeme na návštevu do ich dediny, pozrieme sa ako žijú, ako bývajú, čo varia a aké majú zvyky. Vysvetlia nám aj spôsob, akým vdovy smútia za svojimi mužmi. So zbraňami, aké sme už v prvý deň videli, nie je prekvapením, že vdovy sú v dedine neustále prítomné. Zažijeme smútočný ceremoniál a z dediny sa vydáme späť džungľou do našej lodge. Počúvajte spev vtákov a ostatné zvuky prírody. V lodge nás čaká večera a nocľah.

6. deň:
Ranná prechádzka na horu Gurupoka (žiadna náročná túra), ktorá nám zaberie približne 25 minút. Prichádzame do starej jaskyne, ktorá slúži ako miesto, kde sa konali a konajú duchovné obrady spojené s obetami. Po návšteve jaskyne pokračujeme na vrchol posvätnej hory Gurupoka, kde je postavený kríž. Schádzame späť do našej lodge na chutný obed. Z čoho bude? V kuchyni používajú takmer výhradne produkty lokálnych farmárov a vlastnej produkcie. Eko lodge, ako sa patrí. Po obede uvidíme tradičnú výrobu masiek Asaro. Nebojte sa zašpiniť od bahna, ktoré sa na výrobu používa. Tu pochopíme, prečo sa im hovorí „Bahenní ľudia“. Nazrieme tak do ďalších tajov ľudí, o ktorých ste doteraz možno ani nepočuli. Masky sú hotové a my sme tak pripravení na slávnosť, kedy sa tieto masky tiež používajú. Nabrúste si bambusové drápy a ideme oslavovať víťazstvo. Tanec Moko Moko je tanec víťazstva, ktorý „Mudmeni“ tancovali po víťazstve v ich kmeňových bojoch. Moko Moko bude pre nás, neočakávame, že by sa práve vrátili muži z boja. Neskôr popoludní sa minibusom (20 min) vyberieme za kmeňom "Horiacich hláv z Gimmesave". Prečo sa im hovorí Horiace hlavy pochopíme na mieste. Predvedú sa aj dámy z tohto kmeňa a uvidíme tak samostatnú súčasť kmeňovej kultúry. Večera a druhé prenocovanie v Asaro Mudmen Eco Lodge.

7. deň:
Budíme sa za zvukov divočiny a po raňajkách nasadáme do nášho minibusu. Opúšťame ľudí Asaro a mesto Goroka , aby sme sa dostali do ďalšej, nemenej zaujímavej oblasti. Ak všetko dobre pôjde a cesta bude podľa našich predstáv, 90 kilometrová cesta nám zaberie približne 3 hodiny. Pôjdeme pomaly, o to viac budeme mať možnosť v pokoji sledovať život popri ceste s honosným názvom Highlands Highway (diaľnica cez Vysočinu). Presunieme sa do oblasti Mindima, kde sa ocitneme na území Kostlivcov z kmeňa Bugamo. Ubytujeme sa, doprajeme si obed a pripravíme sa na lov. Na lov ďalších zážitkov. Čaká nás mystické popoludnie v mystickej jaskyni. S našim sprievodcom opúšťame lodge a vydáme sa objavovať zázračnú jaskyňu opradenú legendami, kde história kmeňa kostlivcov začala. Tu budeme svedkami tradičných tancov a spevov, ktoré sa úzko viažu k ľuďom, ktorým hovoria Kostlivci – Skeleton people. Tanec nám prerozpráva ich príbeh, a dozvieme sa, ako prišli k svojmu slávnostnému zovňajšku. Po frenetickom predstavení v jaskyni sa vrátime späť do našej lodge. Tu sa podvečer stretneme s Lovcami hmyzu. Ďalší kmeň, ďalšie zvláštnosti a zvyky. Je až neuveriteľné, ako odlišne dokážu žiť ľudia, ktorí sú v podstate bezprostrední susedia. Spoznáme aj ich tradície a strávime s nimi večer. Ako a prečo lovia hmyz? Ako hlboko sa dostanete pod „kôru“ s týmito ľuďmi? Pre niekoho to môže byť silnejší zážitok, pre niekoho chutnejší... Rozlúčime sa s Lovcami hmyzu. Večera, ktorá nás čaká, bude trošku odlišná ako u týchto lovcov. Ubytovanie opäť v eco-lodge, v srdci džungle, medzi domácimi kmeňmi a zvieratami. V takto odľahlej oblasti, ako je Vysočina Papuy Novej Guinei, dostáva slovo „udržateľnosť“ ten skutočný zmysel.

8. deň:
Ďalší budík a ďalšie ráno. Vstávame, posilníme sa a vyrážame na našu cestu. Čaká nás opäť deň plný spoznávania ďalších kmeňov. Neďaleko našej lodge žije kmeň, ktorému hovoria Narku prašný chodci, alebo tradične Ash Kondai Pia (Narku dust Walkers). Nazrieme do ich príbytkov, do ich (opäť) inej kultúry a tradícií. Prečo sa im hovorí Prašní chodci? Dozviete sa na mieste od našich sprievodcov. Keď závierky našich fotoaparátov docvakajú a spravia už tisícu fotku, opustíme dedinu Narku a vrátime sa do lodge k obedu. Nevynechajte žiadny kúsok jedla, popoludní pokračujeme. Po krátkej prechádzke sa stretneme s klanom Gamgane na vrchu Mount Veecap. Spolu s klanmi Sungakane a Bruglgauma patria taktiež do kmeňa Narku a žijú v oblasti mestečka Kundiawa. Hovoria dialektom Kuman. Ľudia v tejto oblasti sa venujú pestovaniu kávy, najrozšírenejšie sú sorty Arusha a Blue Mountains. Vysoká nadmorská výška a ílovitá pôda praje práve týmto odrodám. Po návšteve Gamgane pokračujeme ďalej a budeme hľadať kmeň Čarodejníkov, ktorí doteraz bývajú v domoch na stromoch. Vyčarí nám hlavný kmeňový čarodej viac ako iba úsmev na tvári? Necháme sa dedinou Gumbo a jej obyvateľmi prekvapiť. Uvidíme čarodejníkových nasledovníkov a možno uvidíme aj jeho nástupcu. Trúfnete si vojsť do domu, ktorý je postavený vo výške niekoľkých metrov na zdanlivo nevhodnom mieste? Prečo žijú na stromoch? S každým kmeňom, s každým novo navštíveným klanom sa nám vynárajú otázky. Doma pri prezentáciách fotiek rodine a priateľom budete dostávať podobné otázky, tak sa snažte zapamätať maximum. Posledné fotky, posledné podania rúk a vraciame sa do našej lodge. Vychutnáme si poslednú noc obklopení vždyzelenou džungľou a sviežim vzduchom papuánskych vrchov.

9. deň:
Ranná káva priamo z miestnych fariem nás pripraví na záverečnú etapu našej cesty. Či chceme či nechceme, dnes máme v pláne návrat do civilizácie. Po raňajkách dáme zbohom kmeňovým zvyklostiam a vyrážame na našu cestu do mesta Mt.Hagen. Čaká nás 88 kilometrov a približne trojhodinová cesta po papuánskych cestách prvej triedy. Pripútajte sa, trochu to bude hádzať. Na letisku v Mt.Hagen nasadneme do „hrmiaceho vtáka“ a preletíme do hlavného mesta PNG, kam sa z tejto oblasti autom nedostanete. Neexistuje tu žiadna spojnica, po ktorej by autá prešli. Krajina je skutočne divoká a my sa vraciame z jej srdca, z kotla kmeňov. Port Moresby už poznáme a pri drinku počas večere budeme spomínať na zážitky, ktoré sme práve zažili.Odlietam cez Port Moresby na ostrov Nové Írsko do najväčšieho mesta Kavieng, ktoré sídli doslova na konci krajiny, kúsok od rovníka. Práve tu, pod zelenými palmami, na krehkom piesku, v teplom vetre žije najviac zelenookých blondiakov. Nové Írsko (Latangai) je podľa CK rajom na zemi. Slováci, ktorí tu boli, boli iba s CK, takže vás stále spočítame na prstoch rúk. Nové Írsko je veľmi dlhý ostrov, vyše 360km, no tu na severe je šírka od 40 do 10km, ostrov je veľmi uzučký. Chrbticu ostrova tvoria hory (najvyššia 2380m), na jednej strane Bismarckovo more a na druhej Tichý oceán. Toto je exotika, ktorú ste inde mohli vidieť pred 20 rokmi. Teraz je ten čas pre dobrodružne ladených cestovateľov, ktorí chcú skutočne objavovať. Na tomto ostrove máte miesta, kde budete prví a budete mať čas na vlastné objavovanie.

10. deň:
Najkrajšie cesta naprieč Novým Írskom sa volá Boluminski Highway a na nej strávime celý deň. Čo nás čaká? Najväčší stromový dom na svete, fantastické výhľady a zastávka u majstra rezbára v dedinke Libba. Ide o unikátnu kultúru Malangan. Budete prekvapení, že ostrov je čistejší než Island. Zastaneme v dedinke a Vy sa budete cítiť ako objavitelia. Odfotíme exotických domorodcov v pozadí s morom? Všade kokosovníkové palmy, obrovské stromy chlebovníkov a statné mangovníky, zopár druhov banánovníkov, arekové a ságové palmy. Všetko je tu akési väčšie než inde a zelenšie. V dedinkách potom stromy frangipani s bielučkými kvetmi a farebné guganvílie. Čistejšie riečky ste nevideli ani na Aljaške. Medzi tým presvitá modrý oceán a modrá obloha s bielymi hutnými mrakmi. Oceán je na uzučkom ostrove vždy veľmi veľmi blízko. More je miestnym rajom, do mora odchádzajú duše nebožtíkov a hroby sú na pobreží. Všetko je nádherne upravené. Večer opäť chladený PNG lager v Kaviengu, kde môžeme ochutnať preslávené homáre, ktoré sú v čistých vodách vraj najlepšie na svete.

11. deň:
Dnes máme voľný deň, ktorý strávime na panenských plážach. Buď pôjdete na pláž veľkého ostrova - 5 minút pešo od hotela. Alebo sa vyberieme na malilinké ostrovčeky v okolí. Vieme požičať šnorchlovaciu výstroj. V tejto oblasti je 5x toľko koralov ako v Karibiku. Poznáme tu jeden ostrov 40 x 50m s dvoma kokosovníkovými palmami, obrovitánskym pandamusom a okolo s nedotknutým koralovým rífom. Nič krajšie nie je. Tyrkysová, modrá, zelená, najpriesvitnejšie more aké ste kedy zažili. Domorodci žijú v šťastí a láske a ich svet sa tu riadi jasnými tisícročnými pravidlami. Ulovíš homára, zapiješ ho kokosovým mliekom, zatancuješ si. Je to raj na zemi so spústou veľkookých detí. Takto žili naši predkovia desaťtisíce rokov len namiesto homárov jedli jelene. Keď tu ste, cítite, že toto je tá správna cesta životom. U nás zvyknú boháči hovoriť “ťažko sa žije ľahko”. Tu by sa dalo povedať: “tu sa ľahko žije dobre”.

12. deň:
Počuli ste už niekedy o Novej Británii či Novom Írsku? Takmer isto nie. PNG to nie je iba obrovský ostrov, ale stovky menších ostrovov, ktoré patria pod jednu vlajku. Odletíme k Bismarckovmu moru a preskúmame bývalú Nemeckú Novú Guineu. Pristáli sme v Neu-Pommern v Herbertshöhe, meste mangrovníkov. Nemeckí misionári po návšteve Novej Británie tvrdili, že to bolo jediné miesto, kde videli ľudí zatvorených v klietkach a pripravených na konzumáciu. Ostrov pravých ľudožrútov už na túto tradíciu zabudol, ale je dobré neprovokovať. Už z diaľky vidno vulkán Tavurvur, ktorý patrí medzi najaktívnejšie. Máme know how ako ho zdolať a pre záujemcov to máme v pláne aj teraz. Záleží od príletu, keďže čas na ostrovoch je gumený. Okolo Simpsonhafen mierime do nášho hotela.

13. deň:
Tento ostrov je väčší než Taiwan. Keďže ho poznáme a máme tu partnera, ktorý všetko pripraví vopred, uvidíme za krátky čas veľmi veľa. Dnes rátajte každopádne s dlhým dňom. Vojenský poldeň na polostrove Gazelle. Kokopo bolo miesto, kde sa spojenci stretli s brutálnym odporom Japoncov a Nemcov. Bunker admirála Yamamota, podzemné chodby, ktoré merali neuveriteľných 600 km. Staré japonské mapy, nápisy, delá, tanky a všetko čo ostalo z japonskej armády. Kde dal prezident Roosevelt Yamamota zabiť? Obrovským zážitkom je “termálne more”, ktoré má teplotu nad 38 stupňov. Transfer do mesta Rabaul, ktoré zničila erupcia Tavurvur. Rabaul bol od roku 1910 hlavným centrom Nemeckej Novej Guinei, najdôležitejším mestom obrovskej plochy oceánu, kde sa platilo zlatou nemeckou markou. Počas prvej svetovej vojny sa stal Rabaul hlavným mestom Austrálskeho mandátneho územia Nová Guinea. Hneď po napadnutí Pearl Harboru (7.decembra 1941) Japonci napadli Rabaul 23. januára 1942 a veľmi skoro sa toto mesto stalo hlavnou japonskou vojenskou bázou Južného Pacifiku. Tavurvur ho zničil v roku 1994. Je to čerstvé. Mango avenue a miesto, kde bolo divadlo, banka, kino a celé nádherné mesto. Teraz je tu čierny sopečný prach. Červené fotogenické termálne jazierko. Na ostrove žije prevažne kmeň Tolai. Domáci boli ešte nedávno ľudožrúti. Misionárov hodili do mumu (domáca pec horúcich kameňov) aj s topánkami, nevedeli, že to nie je súčasť tela. Keď boli topánky tvrdé, tak ich hodili do ohňa na dlhšie….” Tolaiovia aj dnes používajú ako platidlo peniaze z mušlí, Vy ich kúpite za peniaze, šnúru mušličiek za 5 kina. Trhovisko s najlacnejšími kokosovými orechmi sveta a 4 druhy manga. Zahráte si exotický golf na prekvapivo dobrom ihrisku, alebo pôjdete šnorchlovať? 

14. deň:
Odlet z Rabaul, Nová Británia do Port Moresby a pokračovanie na Šalamúnove ostrovy. Meno dostali tieto ostrovy omylom. Dal im ho koncom 16 storočia španielsky moreplavec plaviaci sa z Peru. Myslel si, že získa veľké zisky ako biblický kráľ Šalamún. No stretol sa s komunitou kanibalov a lovcov lebiek. Prílet do hlavného mesta Honiara. Honiara v miestnom jazyku znamená “ Tvár vystavená juhovýchodnému vetru” a dnes v nej žije 85 000 ľudí čo je 13% populácie štátu. Krajina je kresťanská s predominantnou melanézskou populáciou. Lovenie zážitkov v hlavnom meste. Vojenský memoriál na Hendersonovom poli, Kukum highway, prístav, centrálne trhovisko, čínska štvrť, ale aj netradičné filatelistické úlovky a ďalšia magnetka nového exotické štátu. Budete potrebovať ďalšiu chladničku. Ak by ste sa chceli v tento deň už odpojiť a na druhý priletieť domov t.j bez Šalamúnových ostrov, potom kontaktujte kanceláriu.

15. deň:
Celodenná prehliadka hlavného mesta a blízkeho okolia. Najprv vyjdeme hore na kopec k pamätníku II. svetovej vojny s názvom Guadalcanal Memorial. Z kopčeka je pekný výhľad na Honiaru a je to teda dobrý začiatok. Pod nami je rieka Matankau, o ktorú USA s Japonskom dlho bojovali. Bitka o Guadalcanal a operácia Watchtower bola jedným z najdôležitejších momentov II. svetovej vojny v Pacifiku. Po tom ako Spojenci 7. februára 1943 na ostrovoch Tulagi a Guadalcanal vyhrali, rozhodli sa vybojovať víťazstvo aj v Rabaule na ostrove Nová Británia. Následne zbehneme dole do centra a smerujeme do národného múzea s množstvom ľudožrútskych hintov. Simplexná botanická záhrada vedľa múrov najväčšej väznice. Trh s domorodým umením, kde kúpite bustu ľudožrúta zo Západných provincií, tzv. Muzu Muzu z čierneho ebenu a perlorodky. Následne prekročíme rieku White River a všetko sa mení, mesto razom skončilo a nasledujú sympatické drevené dedinky a obchodíky s betelom. Popri ceste sa opekajú ryby, kurence…Hygienické podmienky nebudú vyhovovať každému, ale je to čerstvé, dobré a fotogenické. Prichádzame na pláž číslo II, kde je potopený vrak japonskej lode a ten trčí nad hladinu tak 30m od brehu. Ide zároveň o úžasné šnorchlovanie, loď je obrastená korálmi, pláva tu slušné množstvo "akváriových" rybičiek, proste nádhera. Prežili sme neuveriteľnú cestu!

16. deň:
Tu vaša cesta končí, opúšťate Honiaru a začína dlhý let domov. Radi Vám vybavíme let v business class.

17. deň:
Prílet domov a zdieľanie zážitkov s rodinou a priateľmi.

Krajiny

Zobraziť všetky »

Mailing list

Chcete dostávať výhodné dovolenkové ponuky? Zaregistrujte sa a uveďte Vaše dovolenkové požiadavky. Radi Vás budeme informovať.

Meno:
E-mail:

Telefón:

Text: