Po-Pá 9,00-17,00
yanka@centrum.sk
+421 907 831 487

Irán - perzská chuť Orientu

Irán Irán-Teherán Irán- paláce Irán Irán Irán Teherán Darband Irán zájazd so sprievodcom Irán-poznávací zájazd Irán- zájazd so sprievodcom Irán- poznávačka Poznávací zájazd Irán Irán, Teherán, Most Tabiat Irán, Isfahán Isfahán v Iráne Irán zájazd so sprievodcom Poznávací zájazd do Iránu sp slovenským sprievodcom Irán, záhrady v Shiraze Irán- Persepolis Irán-Necropolis Irán, mesto Shiraz Irán - perzská chuť orientu - poznavacky do iranu Irán - poznávací zájazd Irán - perzská chuť orientu - zajazd do iranu II Irán - perzská chuť orientu - zajazd do iranu I Irán - perzská chuť orientu - Zajazd do iranu Irán - perzská chuť orientu - zajazd iran IV Irán - perzská chuť orientu - iran zajazd VIII Teherán, Irán Irán Irán - Teherán Irán - perzská chuť orientu - iran zajazd II Irán - perzská chuť orientu - zajazd do iranu IV Irán - perzská chuť orientu - iran zajazd Irán - perzská chuť orientu - zajazd ... Irán - perzská chuť orientu - zajazd Irán - perzská chuť orientu - zajazd do iranu III Irán - perzská chuť orientu - zajazd iran III Irán - perzská chuť orientu - zajazd iran I Irán - perzská chuť orientu - zajazd iran Irán - perzská chuť orientu - iran zajazd X Irán - perzská chuť orientu - iran zajazd IX Irán - perzská chuť orientu - iran... Irán - perzská chuť orientu - Poznavacka iran
Destinácia: Irán
Kód zájazdu: 1278934
Cena od: 1 889 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy
Exotika

Výber termínu

30.04.2024 10 dní Last Minute 1 989 € +0 € odlet: Viedeň letecká
16.09.2024 10 dní First Minute 1 889 € +0 € odlet: Viedeň letecká
22.10.2024 10 dní First Minute 1 889 € +0 € odlet: Viedeň letecká
19.11.2024 10 dní First Minute 1 889 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Nezabudnuteľný zájazd naprieč iránom odhaľuje tajomstvo orientu všetkými zmyslami sýtou chuťou farieb, tónov a krás, ktorých matnú predstavu zhmotníte do nezabudnuteľných celoživotných spomienok. Zájazd do iránu je to pravé orechové sústo duše cestovateľa.

Prečo cestovať do Iránu
Irán, skutočný Orient, absolútna odlišnosť, odkaz Perzskej ríše, pozostatky dávnych čias, dych berúce bohatstvo, umelecké i materiálne, v modernom Teheráne, vo výzdobách kráľovských palácov a mešít, na strane druhej jednoduchosť a dobrosrdečnosť obyčajných ľudí. Vydajte sa spoznávať Irán a spoznáte pravú chuť Orientu všetkými zmyslami sýtou paletou farieb, tónov a krás, ktorých matnú predsatvu zhmotníte do nezabudnuteľných spomienok. Zájazd do Iránu je to pravé orechové sústo duše cestovateľa.
Pre akého cestovateľa je vhodný zájazd Irán - Perzská chuť Orientu?
Aj pre náročných, ktorí chcú pocítiť atmosféru starobylej perzskej ríše, orienálneho blahobytu a hodvábnej cesty cez večne živú kultúru a tradície iránskeho národa.

Program:
1. Deň:
Odlietame do Iránu
Transfer z BA do Viedne, odlet v popoludňajších hodinách,nočný let, prílet do Teheránu v nočných/  hodinách.

2. Deň:
Ochutnáme iránsku kuchyňu a pozrieme si Teherán z vtáčej perspektívy
Prvý deň sa zoznámime s Teheránom a okolím. Pozrieme si nádherný palác Golestan, pýchu iránskych kráľovských dynastíí, plnú prepychu, lesku a nádherného interiéru. Bývalý kráľovský komplex iránskych panovníkov, ktorý je dnes národnou pamiatkou a jednou z najnavštevovanejších atrakcií. Uchváti Vás unikátny Mramorový trón, ktorý je umeleckým dielom a rozhodne aj Briliantová sála, kde už podľa názvu viete, že Vás pri vstupe do nej čaká fascinujúci a dych berúci pohľad aký možno vidieť len a len v Perzii! Z paláca sa prenesieme do súčastnosti cez to najtypickejšie pre orient - na veľký teheránsky bazár Grand Bazar. Na tomto bazári, stratíte reč a budete sa cítiť ako v skutočnej perzskej ríši. Iránske rialy už máte zamenené, takže nákupy môžu začať! Vôňa korenín, orieškov, dobrôt, celé uličky  nádherných látok, hodvábu a tkanín a všetkého možného! Ten ruch a pokrikovanie obchodníkov! Tu sa cítite ako na pravom orientálnom trhu! Bez malej taštičky odtiaľto neodítete, táto atmosféra iránskeho bazáru dostane každého. Popoludnie nás čaká ešte Veža Milad - Bordž-e milád, ktorá je symbolom Teheránu. Najvyššia veža v Iráne so svojou výškou 435m a piata najvyššia veža na svete nám poskytne neuveriteľný a nezabudnuteľný pohľad z vtáčej perspektívy na Teherán. Teherán je metropola s viac ako 9miliónmi obyvateľov! Dopravu si ťažko predstaviť, to sa môže iba zažiť. 7 prúdové cesty plné áut a šoférov, ktorí používajú trúbenie ako morseovku, zdolávame pomaly, s úžasom ako tak dokážu jazdiť. S programom sme teda opatrní a podľa situácie uvidíme, či stihneme, ale ak áno tak si  pozrieme vežu Azadi.   

3.deň:
Dnes v znamení UNESCO, od Kashanu  cez horskú dedinku  Abbyaneh 
Dnes uvidíme až 2 atrakcie zapísané na zozname UNESCO.  Po raňajkách sa vydáme smer Kashan, kde navštívime nádherné záhrady Fin, zapísané na zozname UNESCO. Záhrady Fin sú historickou perzskou záhradou a práve tu prvý krát pochopíme podstatu a základné pravidlá pravých a perfektne naplánovaných  perských  záhrad. V Kashane si pozrieme aj veľmi zaujímavý starý kupecký dom, niekdajšieho miestneho bohatého kupca, ktorý je dnes múzeom a fantasickým príkladom typickej iránskej architektúry obytných domov.  Popoludní sa vydáme na úžasnú cestu naprieč iránskou krajinou a pre Isfahánom zabočíme do iránskych hôr, do horskej dedinky Abbyaneh, zapísanej na zozname UNESCO. Abbyaneh preslávila unikátna kaskádovitá architektúra, tradičný spôsobb života, nádherné kroje a hlavne červená farba, ktorá Vám na zelenom horskom pozadí až ťahá zrak. Abbyaneh je nádherný, o to viac že je autentický. S pocitom, že kráčate ako po skanzene si uvedomjete, že ste naozaj svedkom tradičného života v dedinke, kdesi v iránskych horách, ďaleko od civilizácie. Po tomto krásnom zážitku pokračujeme ďalej a vítame ďalší skvost, Isfahán.     

4. Deň:
Najväčšie a najkrajšie mesto Iránu, Isfahán
Dnes spoznáme tretie najväčšie mesto Iránu - Isfahan. Isfahan sa pokladá za najkrajšie mesto Iránu. ak sa spýtate Iránca aké miesta by Vám odporučil, prvé povie svoje mesto a hneď za ním Isfahan. Je to krásne historické miesto, plné úžasných pamiatok, mesto s príjemnou až podmanivou atmosférou, v ktorej sa miešajú národy, kultúry a náboženstvá už celé storočia. Ako prvé prejdeme na svetoznáme námestie, zapísané na zozname UNESCO - Naghsh-e-Jahan námestie. Základy tohto fascinujúceho námestia boli postavené na prelome 16. a 17 st. už vtedy na rozlohe 160x560m. Isfahán bolo kedysi významným mestom nie len preto že ležalo na slávnej hodvábnej ceste a bolo miestom prestávky a odpočinku mnohých kupcov z čoho prosperovalo, ale i preto že bolo systematicky prebudované na základe premysleného urbanistického plánu iránskeho kráľa Shah Abasa v 16.st., ktorý sa rozhodol preniesť hlavné mesto počas svojej vlády práve do Isfahanu. V Isfaháne navštívime slávnu mešitu Imam Mosque s prekrásnou architektúrou a navštívime aj prekrásny a majestátny Ali Quapu palác, kráľovský palác, navštívime nádhernú mešitu Sheikh Lotfollah. Ná záver prehliadky sa ešte pozrieme aj tradičný iránsky bazár aj v Isfaháne.

5. Deň:
Katolícka štvrť v Isfaháne a katedrála Vank
Nečakali by sme v Isfanáme katolícku štvrť, ale nájdeme ju. A je nádherná. Arménska katolícka štvrť v Isfaháne. V Isfaháne žije početná arménska menšina a my nahliadneme do tejto časti. V moslimskom svete je to pre nás príjemná zmena. Navštívime tu monumentálnu katedrálu Vank postavenú v roku 1606 zdobenú prenádhernými freskami. Dnes sa prejdeme aj známimi isfahánskymi mostami ponad rieku Zayanderood, ktoré sú v Isfaháne nie len mostami, ale hlavne miestom oddychu, stretávania sa a akýmsi spoločenským centrom, kde vidíte iránčanov iba tak sedieť, smiať sa a rozprávať. v Isfaháne si doprajeme aj trochu voľna v meste plnom ľudí, kaviarní, fomtán a krásnej zelene.

6. Deň:
Po trase Naein - Yazd
Cestou naprieč úžasným Iránom sa zastavíme v malom púštnom mestečku Naein, ktoré leží po trase Teherán - Yazd. Vačšina turistov tu navštívi iba mešitu Jame Mosque, ano navštívime ju a my, pochádza z 8.st. a je to úplne najstaršia mešita v Iráne. Táto jednoduchá tehelná stavba nám ukáže ako vyzerali kedy najstaršie mešity. Zaujímavá je i tým, že priamo pod ňou sa nachádzajú tunely, ktoré rozvádzajú vodu do mesta. V tomto púštnom mestečku, kde sa zastavil čas. Naien je ako posiete vchodmi do podzemných pivníc, z ktorých každá píše osud človeka, ktorý denne sedí a platie koberce,deky, či plášte na špeciálnych krosnách, v útrobách zeme, chrániac sa tak pred vysokými púštnymi teplotami. Jednu z týchto " výrobní" kobercov navštívime a  veru si to aj skúsime. Na vlastné oči uvidíme, nie žiadnu turistickú atrakciu, ale bežný život človeka, ktorý tu trávi svoj život každodenný. Po návšteve tohto malého iránskeho mestečka cestujeme ďalej do Yazdu, kde aj prenocujeme.

7. Deň:
Yazd
Historické púštne mesto Yazd, ležiace popri niekdajšej Hodvábnej ceste je dôkazom využívania obmedzených zdrojov v púštnych oblastiach. Voda do mesta je privádzaná špeciálnym systémom vyvinutým na čerpanie podzemných vôd. Aj hlinená architektúra unikla modernej dobe a Vy pred sebou vidíte tradičné historické mesto, s tradičnými domami, mešitami a bazármi, synagógami, či záhradu Dowlat Abad, zapísanú na zozname UNESCO, ako súčasť perzských záhard ktorú aj navštívime. Záhrada Dowlat Abad je známa ako lapač vetra, svojou mohutnosťou a výškou zelene v skutku bráni návaom silných vetrov z okolitej púšte a pokladá sa dokonca za najväčší lapač vetra na svete. Záhrada, jej okolité budovy a jazierka s aquaduktami boli postavené ako súčasť chánskej rezidencie a my sa v nej budeme cítiž ako v skutočnej Perzii. V Yazde navštívime sj Zendan -e Eskandar, t.j. väznicu Alexandra Veľkého. Traduje sa, že väznica bola postavená v 4st. Alexandrom Veľkým počas jeho invázie do Perzie. Navštívime aj nádhernú mešitu Amir Chakhmaq  , či Vodné múzeum. Yazd je v skutku malé, ale výnimočné mesto, ktoré si zamilujete. Keď budete piť čaj v strede historického mesta, ktoré tvorí spleť murovaných uličiek chrániacich dom na dome ľudí pred slnkom, na niektorej z terás, ktoých je tu neúrekom, pri západe slnka, pozerajúc sa na facinujúcu, pre nás tak neznámu architektúru, budete si chcieť túto chvíľu zapamätať navždy. Je nádherná.

8. Deň:
Starobylý Perzepolis a Nekropolis
Po raňajkách sa vydáme smer Perzepolis - načrieme do histórie tohto starobylého mesta, ktoré kedysi založil Perzský kráľ Dareoios I. v 6st. p.n.l. ako sídlo perzských kráľov, ktoré bolo ale neskôr zničené Alexandrom Veľkým Macedónskym. Toto miesto je úžasné. Žiadna fotka nevystihne atmosféru dávnej a veľkej perszkej ríže, ktorú cítiť vôlol seba. Monumentálne stĺpy, dodnes živé vyobrazenia na stenách, monumentálne steny, naznačujúce obrovskú veľkosť Pezepolisu a aj samoznej ríše. Dodnes dýchajú históriou Veľkej Perzskej ríše ruiny tohto kedysi významného mesta, dnes už zapísaného na zozname UNESCO. Zdanlivo menej zaujívavá časť programu sa 7-mym dňom mení na zážitok a nové poznanie. Poznanie veľkosti niekdajšej perzskej ríše, ktorou dýcha celý Irán. Perzepolis je jedna z najväčších a najnavštevovanejších iránskych atrakcií, ktorá nás vnesie do dôb Grécko - perzských vojen, či čias Alexandra Veľkého. Neďaleko Perzepolisu sa nachádza náš druhý cieľ, významná iránska historická pamiatka - Nekropolis, starobylé iránske pohrebisko vytesané do skál, ktoré ukrýva pozostatky štyroch  perzských kráľov - z toho dvoch najvýznamnejších, krála Daria I. a jeho syna Xerxa. Máme za sebou naozaj zaujímavý deň.

9. Deň:
Shiraz - Ružová mešita a večer v iránskej rodine
Po raňajkách navštívime jednu prekrásnu mešitu, ktorá je celá umeleckým dielom, mešitu Nasir-ol-molk, alebo tzv. Ružovú mešitu, jednu z najkrajších atrakcií v Shiraze a vôbec jednu z najkrajších mešít v celom Iráne. Najväčšiu popularitu si získala pre svoje jedinečné farebné vitrážové okná, ktoré jej dodávajú neskutočnú atmosféru a veľkolepú mozaikovú výzdobu nie len v interiéri, ale ale aj v exteriéri. Od cirkevného sa presunieme k svetskému a navštívime typickú iránsku historické vilu Naranjestan palác, alebo palác Quavam, ktorú dala kedsi postaviť a vlastnila bohatá kupecká rodina Quavam, jedna z najvplyvnejších a najbohatších rodín v Iráne na prelome 18. a 19. st.. Od vily sa presunieme k nemenej zaujímavému Komplexu Zand, ktorý pozostáva z Citadely, mešity, kúpeľov a úžasného bazáru. Určite sa Vám bude páčiť celý komplex, ale ten iránsky bazár, teda presnejšie obrovské trhovisko v monumentálnej orientálnej budove Vás dostane. Perzské koberce, orientálne koreniny, ručne vyrobené výrobky, starožitnosti, no doslova orient v plnej kráse. Posledný večer v Iráne strávime na nejakej dobrej večeri, alebo nákupom posledných suvenírov a pomaly sa pripravíme na odlet.

10. Deň:
Irán sa stáva našou najkrajšou spomienkou
Prílet a návrat na Slovensko v dopoľudňajších hodinách.
 
Na zájazde do Iránu cestujeme " Slow travel "
Precítime Irán cez perzskú architektúru a luxus, vôňu korenín, ruch iránskeho bazára aj čierny čaj s príchuťou šafranu.

Cena je konečná bez ďalších skrytých poplatkov Všetky poplatky v cene, vstupy, transfer  z BA, dodatočne neplatíte žiadne dodatočné poplatky. Prečítajte si na konci stránky Parametre zájazdu a  " Cena zahŕňa "

Žiadne príplatky k cene zájazdu navyše
Spôsob platby: záloha 30% ceny zájazdu po zaslaní Zmluvy o zájazde, doplatok splatný do 46 dní pred odchodom. 100% úhrada pokiaľ je zájazd objednaný v lehote kratšej ako 46 dní pred zájazdom.
Protipandemické opatrenia: očkovanie, alebo stačí PCR

Mailing list

Chcete dostávať výhodné dovolenkové ponuky? Zaregistrujte sa a uveďte Vaše dovolenkové požiadavky. Radi Vás budeme informovať.

Meno:
E-mail:

Telefón:

Text: