Po-Pá 9,00-17,00
yanka@centrum.sk
+421 907 831 487

Na ľadovej kryhe z Ruska do Ameriky

/uploads/covery zajazdov/Bering_cover.jpg Krása Arktídy.
foto: Ľuboš FELLNER – BUBO Hmla, oceľové mraky cez ktoré strieľa žlté slnečné lúče slnko. Opustené drsné vody medzi USA a Rusko Štart ľadového dobrodružstva! Prechod ľadovým kráľovstvom postavenom na vode. Čukotka Aljaška shop, kde kúpite Permafrostová chladnička. foto: Tomáš HUŠEK – BUBO Pláže Čukotského mora v auguste. foto: Tomáš HUŠEK – BUBO Helipad na Little Diomede island...stredom úžiny ide dátová línia a na druhej strane je Rusko. foto: Veľrybí oblúk, Barrow. foto: Tomáš HUŠEK – BUBO foto: Ľuboš FELLNER – BUBO Pevnina je ešte na dohľad. Nie však na dlho. Expedičný nocľah. Koľko bude stupňov? Každodenná rutina. Zima, sneh, ľad a pukot ľadových krýh ktoré nám robia zimomriavky. Zvládneme to? Pod bielou nádherou sa skrývajú nástrahy. Máme všetko? Kdesi medzi Ruskom a USA Improvizácia a zdolávanie prekážok nás čakajú každý deň. O krok bližšie k pevnine. Zamrznutý Beringov prieliv Každý deň iný pohľad. Je toto 9 či 13 deň? Polárne dobrodružstvá chutia najlepšie s BUBO. Čas keď zamrzne aj more. Hľadáme bezpečnú trasu. Siahneme na dno našich síl. Každodenná rutina. Ako cez toto prejdeme? Na trase medzi Čukotkou a Aljaškou. Držíme spolu, padáme spolu, vstávame spolu. Oddych a teplo. Náš domov v absolútnej divočine a pod nami 2000 metrová hĺbka. Toto je expedícia! Naša výbava. Naši predkovia to prešli s oveľa menšou. Upadli sme? Áno. Všetko si ťaháme so sebou.
Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1333080
Cena od: 9 999 €
Príplatky od: 179 €
Expedícia

Výber termínu

01.06.2035 21 dní First Minute 9 999 € +179 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

stálo na severnom póle, na južnom póle a aj na ostrove Little Diomede. Kombináciu Aljašky a Čukotky nenájdete u nikoho. Rovnako aj unikátny prechod Beringovým prieplavom. Máš odvahu? Ukáž ju na ľade a prejdi z Ruska do Ameriky po vlastných! V roku 2014 sa nám prechod nepodaril, podarí sa to teraz? Pridajte sa k tisíckam ľudí, ktorí túto cestu prešli pred vami avšak 10000 rokov dozadu.

1. deň:
Odlet do Moskvy a začiatok našej fantastickej expedície. V roku 2015 sme sa dostali na ostrov Little Diomede uprostred Beringovho prielivu. Priamo pred nami bol ruský ostrov Big Diomede a dátumová línia. Všade okolo je oceľovo sfarbené more. Rusko a USA sú tak blízko pri sebe. Delí ich 2,4km. V zimných mesiacoch sa na tento ostrov dá priletieť priamo z Nome a pristáť na ľadovej runway. Čukotka je takisto štandardom v rámci ciest po Rusku a spojené zájazdy Aljaška a Čukotka tiež. Prechod po zemi je možný vždy len v chladných a mrazivých zimných mesiacoch pokiaľ je ľad dostatočne zamrznutý. Vtedy tu pristanete aj lietadlom. Prejsť peši z Ruska do Ameriky sa podarilo zatiaľ desiatkam tisícom ľudí, ale vtedy sa neriešila politika. Dnes? Je to športový výkon popretkávaný množstvom povolení a je dostupný len zopár klientom. Vyskúšame to spolu.

2. deň:
Prílet do Anadyru. Stretnutie s expedičným lídrom a celým expedičným tímom. Bezpečnostný briefing a kontrola výstroja a výzbroje. Začíname.

3. deň:
Prelet vrtuľníkom na severovýchod Čukotky a začiatočný bod našej expedície dedina Vankarem.

4. deň:
Vankarem a posledná príprava.  Psychologická a fyziologická adaptácia na nízke teploty.  Náuka o ľade, jeho rozličných formách a záludnostiach. Dávajte pozor!

5. deň:
Začíname prechádzať Beringovým prielivom. Drina, drina a drina. Naša expedícia prejde cca 500km. V najužšom bode má Beringova úžina 86 kilometrov. Celá oblasť je pokrytá polámaným ľadom. Z ničoho nič sa pred nami objavia tmavé miesta s nezamrznutou vodou, ktorú budeme musieť obchádzať. Tieto zradné miesta rovnako rýchlo zamrznú ako sa otvoria. Dávame si pozor a obchádzame ich.  Niekedy nás ľadové kryhy odnesú na miesto kam nechceme a budeme sa musieť vrátiť. Všetko čo vidíte okolo seba, všetko čo voláme ľad sa nepredvídateľne pohybuje  vplyvom vetra a morských prúdov. Pod vplyvom južného vetra sa ľad v prielive pohybuje rýchlosťou 7-8 km za hodinu. Našim plánom je hýbať sa každý deň 9-11 hodín v závislosti od prírodných podmienok.  Teplota vzduchu sa bude pohybovať niekde medzi -35 až 0 stupňov Celzia. Každý večer sa spojíme s centrálou, overíme si stav ľadovej pokrývky a vyberieme správnu cestu. Nebude to ľahké, ale prešli to už mnohí naši predkovia s podstatne horším vybavením.

6. deň:
Každodenná rutina. Zima, sneh, ľad a pukot ľadových krýh ktoré nám robia zimomriavky. Zvládneme to?

7. deň:
Prechod ľadovým kráľovstvom postavenom na vode.

8. deň:
Prechod ľadovým kráľovstvom postavenom na vode.

9. deň:
Prechod ľadovým kráľovstvom postavenom na vode.

10. deň:
Prechod ľadovým kráľovstvom postavenom na vode.

11. deň:
Prechod ľadovým kráľovstvom postavenom na vode.

12. deň:
Prechod ľadovým kráľovstvom postavenom na vode.

13. deň:
Prechod ľadovým kráľovstvom postavenom na vode.

14. deň:
Prechod ľadovým kráľovstvom postavenom na vode.

15. deň:
Prechod ľadovým kráľovstvom postavenom na vode.

16. deň:
Prechod ľadovým kráľovstvom postavenom na vode.

17. deň:
Prechod ľadovým kráľovstvom postavenom na vode.

18. deň:
Dnes by sme mali našu expedíciu doviesť do zdarného konca. Vkročíme na pevnú zem, na americkú pevninu. Dokázali sme to! Nocľah v hoteli, u miestnych či v stanoch podľa toho kde na pevninu vkročíme.

19. deň:
Príchod do civilizácie, sprcha, teplo a prelet do Anchorage. Oslava.

20. deň:
Odlet domov.

21. deň:
Prílet a zdieľanie zážitkov s rodinou a priateľmi.

Krajiny

Zobraziť všetky »

Mailing list

Chcete dostávať výhodné dovolenkové ponuky? Zaregistrujte sa a uveďte Vaše dovolenkové požiadavky. Radi Vás budeme informovať.

Meno:
E-mail:

Telefón:

Text: