Po-Pá 9,00-17,00
yanka@centrum.sk
+421 907 831 487

Yunnan a Sapa (južná Čína a severný Vietnam)

Chrám Yuantong, najväčší a najstarší v Kunmingu, má už dnes vyše 1200 rokov a funguje naďalej.
foto: /uploads/covery zajazdov/Yunnan_sapa_cover.jpg Atmosféra čínskych budhistických chrámov.
foto: Samuel KĹČ – BUBO Úžasný kamenný les.
foto: Samuel KĹČ – BUBO Úžasný kamenný les.
foto: Samuel KĹČ – BUBO Štyristo kilometrov štvorcových čarovných tvarov nezabudnuteľného čínskeho vápenca.
foto: Samuel KĹČ Tofu je najobľúbenejšia miestna pochúťka a jeho výrobu uvidíme na vlastné oči.
foto: archív BUBO O Yangshuo a okolí hovoria Číňania ako o najkrajších miestach na svete.
foto: archív BUBO Stretnutia s miestnymi.
foto: Samuel KĹČ – BUBO Typické ryžové terasy.
foto: Samuel KĹČ – BUBO Záber z dedinky Ta Van.
foto: archív BUBO Spoznáme kultúru viacerých horských kmeňov.
foto: archív BUBO Hôr a zelene sa nabažíme dosýta.
foto: archív BUBO Typická Sapa.
foto: archív BUBO Práca na ryžových políčkach.
foto: archív BUBO Západ slnka nad ryžovou terasou bada Hani, ktorá stúpa z výšky 800 do 2000 metrov.
foto: archív BUBO Dievčina z kmeňa čiernych Hmongov.
foto: archív BUBO Vitajte vo Vietname, vitajte v Hanoji.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Prírodnú džungľu vymieňame za mestskú.
foto: archív BUBO Najstaršia pagoda v meste na Západnom jazere.
foto: archív BUBO Pripravení na vietnamské cesty.
foto: Ľuboš FELLNER – BUBO Mostík cez jazero pri Hočiminovom domčeku. 
foto: Ľuboš FELLNER – BUBO Pred Hočiminovým mauzóleom takmer každý deň stretnete školské výlety z celej krajiny. foto: Zuzana H Pri konfuciánskom Chráme literatúry.
foto: Ľuboš FELLNER – BUBO Obetinou na oltári môže byť takmer čokoľvek.
foto: Samuel KĹČ – BUBO Uličkami starého mesta. Atmosféru hanojskej Old Quarter nezažijete nikde inde.
foto: archív BUBO Kúsok z hanojskej architektúry. Domy sú tu vysoké a úzke.
foto: archív BUBO Vo Vietname si streetfood zamilujete. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Hrubé ryžové rezance, vývar zo špikových kostí, mäso, chilli, bylinky, limetka. To je základ najznám Preveziete sa na rikši? 
foto: Ľuboš FELLNER – BUBO Našu cestu zakončíme na jednom zo siedmych prírodných divov sveta, Dračej zátoke Ha Long Bay.
foto: Preskúmame ju zvonku aj zvnútra. Napríklad v jaskyni Sung Sot.
foto: Samuel KĹČ – BUBO Pri našej lodi sa občas pristaví plávajúci trh.
foto: Samuel KĹČ – BUBO Súkromnou loďou sa plavíme Dračou zátokou. Krásny prírodný zážitok na koniec našej cesty.
foto: Ľubo
Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1333969
Cena od: 4 260 €
Príplatky od: 674 €
Poznávacie zájazdy
Exotika

Výber termínu

28.06.2024 12 dní First Minute 4 260 € +674 € odlet: Viedeň letecká
27.09.2024 12 dní First Minute 4 260 € +674 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Vydajte sa na cestu mimo klasických turistických destinácií. Horúca južná Čína Yunnan a príjemný chladný severný Vietnam. Menšinové etniká, kvetinové hory ale aj roklina skákajúceho tigra. Cesta pre skúsenejších cestovateľov, ktorí hľadajú vždy niečo nové. Do Číny sa dá ísť aj desať krát a vždy vidíte niečo nové. Yunnan nie je klasická Čína, ale o tom sa už musíte presvedčiť sami. A Alpy možno nahradíte vietnamskými horami :)

1. deň:
Odlet do hlavného mesta provincie Yunnan.

2. deň:
Prílet do Kunmingu. KUNMING : hlavné mesto juhozápadnej čínskej provincie Yunnan. Sme vo výške 1800 metrov v meste, ktoré má prezývku jarné mesto a priemerná ročná teplota je až 18 stupňov. Chrám Yuantong, najväčší a najstarší v Kunmingu má už dnes vyše 1200 rokov a funguje naďalej. Do víru miestneho života sa ponoríme v Zelenom jazere, oblasti, kde uvidíte ako funguje každodenná Čína. Jogging, tanec, spoločenské hry a autentická Čína.

3. deň:
Návšteva KAMENNÉHO LESA Shilin (UNESCO), štyristo kilometrov štvorcových čarovných tvarov nezabudnuteľného čínskeho vápenca. Vedeli ste, že v tejto provincii sa zrodilo pitie čaju? Vedeli ste, že v južnej Číne je jeden z najväčších a najimpozantnejších krasov na svete? Juhočínsky kras, ktorý sa rozprestiera cez štyri provincie zaberá 600 000 kilometrov štvorcových a jeho najznámejšie časti sú zapísane v rámci svetového dedičstva UNESCO. Poobede pokračujeme do JIANSHUI na juhu Yunnanu. Spoločná prechádzka starým mestom, ktoré tu vládlo ešte pred Kunmingom.

4. deň:
Jianshui. Tretí najväčší konfuciánsky chrám v Číne ( väčší už je iba v Qufu a Pekingu).  Majestátny chrám postavený dynastiou Yuan je veľmi dobre zachovaný. Pri západnej bráne starého mesta sa zastavíme pri čarovnej studni dynastie Ming, starej vyše 600 rokov. Voda zo studne sa dodnes používa na výrobu tofu. Tofu je najobľúbenejšia miestna pochúťka a jeho výrobu uvidíme na vlastné oči.  Pozdĺž ryžových polí smerujeme do Yuanyangu.

5. deň:
Dnes sa zameriame na jeden z pôvodných kmeňov Yunnanu. Oblasť okolo Yuanyangu je obývajú pôvodný obyvatelia Hani. Ich typické obydlia vyzerajú ako hríby  a sú utopené v zelenom lese lemovanom ryžovými políčkami. Dedina Qingkou, ryžová terasa bada Hani, ktorá stúpa z výšky 800 metrov až do 2000 metrov. Nádherný západ slnka pri ktorom polia menia postupne farbu z ružovej na tmavočervenú, zlatú a bielu. Etno trh s lokálnymi produktami, kde to žije každý deň a zároveň výborná možnosť priblížiť sa k Haniom ešte bližšie.

6. deň:
Po čínskych raňajkách smerujeme do HEKOU, čínskeho mesta na hraniciach s Vietnamom. Všetko sa mení sťaby šibnutím čarovného prútika. Vitajte vo Vietname. 40 kilometrové stúpanie nás privedie do mestečka SAPA. Sapa leží na západnom okraji náhornej plošiny a priamo oproti je pohorie Fan Si Pan. Osviežujúca klíma pripomínajúca skôr Alpy. Sme 1600 metrov nad morom v kráľovstve farebných orchideí a domove menšín ako Nung, Dao, Tay, Cao Lan, Paxi a Xa Phong inak nazývaných aj ako horské kmene.

7. deň:
Hneď z ráno sa prejdeme v sviežom horskom vzduchu na miestne trhovisko. Ranný ruch a  farebné kmene. Pri miestnom kostole si uvedomíme odľahlosť a izolovanosť regiónu. Treking cez bambusovú džungľu do dediny Lao Cai. Kmene Tay a čierni Hmongovia, ktorí sa obliekajú dodnes v tradičnom štýle tak typickom pre horský severný Vietnam. Katolícky kostol čiernych Hmongov. Pokračujeme na dno údolia Sapa do dedinky Ta Van. Je práve toto najkrajšie miesto ktoré uvidíte počas zájazdu ? Možno. Návrat do Sapy.

8. deň:
Po raňajkách nás čaká pohorie Ham Rong, vyhliadky a nádherné kvetinové trhy. Voňavá horská scenéria. Les z divých broskýň, orchideové záhrady, pelargónie, hortenzie a množstvo ďalších krásnych kvetov. Človek si tu niekedy pripadá ako v rajskej záhrade. Odporúčame vyšliapať si až na San May a z výšky 1800 metrov pozrieť údolie Sapy pod Vami a pomedzi prsty budete chytať oblaky. Pri trochu šťastia uvidíme v diaľke oproti nám aj aj tzv. "strechu Indočíny" 3143 metrov vysoký Fan Si Pan.
Poobede pokračujeme k striebornému vodopádu a trekom do dediny Ta Phin kde žijú tzv. červení Daovia. Povieme si viac o miestnej kultúre a nakukneme im aj priamo do kuchyne. Jaskyňa Ta Phin  a najlepšie fotky.
Večerný vlak z Lao Cai s odchodom o cca 20 :45. Ráno prídeme do Hanoja. Divočinu severného Vietnamu vymeníme za hlavné mesto.

9. deň:
Ranný príchod do Hanoja. HANOJ: Dobré ráno Vietnam! Vitajte v hlavnom meste socialistickej republiky. Privíta nás socha Lenina na námestí, plagáty s komunistickými heslami, Hočiminovo mauzóleum. Prezrieme si skromný domček, v ktorom strýčko Ho býval, a veľký luxusný Zyl, v ktorom sa vozil. Spoločne si však vychutnáme aj úžasnú históriu a gráciu veľkej dámy Orientu. Budeme sa prechádzať v desiatkach prastarých uličiek remeselníkov jednotlivých cechov a prenesieme sa stovky rokov do minulosti. Veľmi silný zážitok, ktorý prekvapí aj skúsených cestovateľov. Luxusný dom francúzskeho guvernéra položený v nádhernej tropickej záhrade, stavaný podľa princípov Feng Šuej. Pagoda na jednom stĺpe, kam sa chodia modliť Vietnamci, aby zabezpečili zdarný pôrod či počatie svojim blízkym. Šťava z čerstvého kokosového orecha, nádherný Chrám literatúry plný kamenných stél a bonsajov. V prvej vietnamskej univerzite (je staršia než tá v Bologni či Oxforde) študovali pod záštitou Konfúcia iba tí najlepší. V tomto nádhernom chráme pochopíme, prečo sa Vietnamu tak darí. Večera na terase s výhľadom na jazero, kde je pochovaný legendárny meč vietnamského Artuša. Stred jazera je považovaný za stred Hanoja. Pivko Hanoi či francúzske červené? Divadlo s unikátnymi vodnými bábkami či prvá jazda rikšami? Vedeli ste, že Hočimin vôbec nechcel mať mauzóleum?

10. deň:
HA LONG (UNESCO): plavba po zátoke a jej nádherných ostrovčekoch. Pol dňa sa budeme plaviť v tomto zázraku prírody medzi skalnatými Dračími zubami originálnou vietnamskou džunkou. Na hornej palube je miesto na opaľovanie, morské špeciality a biele vietnamské vínko podávame na obed priamo na lodi (obed nie je v cene, za veľmi výhodný doplatok). Prechádzame okolo tých najznámejších skál trčiacich z tyrkysovej vody pokojnej ako zrkadlo (2000 ostrovov je prirodzenou bariérou). No v CK máme bohatší program a stíhame to čo iní nie! Lovíme zážitky, ktoré iní nedokážu s prihliadnutím na bezpečnosť našich klientov.

11. deň:
Zastavíme sa v špeciálnej hadej reštaurácii, kde tí najodvážnejší skúsia zjesť ešte bijúce srdce hada, ktoré zapijú haďou krvou a žlčou. Neuveriteľný zážitok! Cestujeme okolo sýtozelených ryžových polí s tuctom hrobiek. Ryža je život. Program je pripravený kvalitnejšie, spíme v Halong Bay hneď pri mori, máme viac času na plavbu a vidíme viac. Poobede sa s Vietnamom rozlúčime  a odlietame domov. Videli ste miesta mimo tradičných turistických ciest, pôvodných obyvateľov južnej Číny a horské kmene Vietnamu. Dá sa to aj takto !

12. deň:
Prílet domov a zdieľanie zážitkov s rodinou a priateľmi.

Krajiny

Zobraziť všetky »

Mailing list

Chcete dostávať výhodné dovolenkové ponuky? Zaregistrujte sa a uveďte Vaše dovolenkové požiadavky. Radi Vás budeme informovať.

Meno:
E-mail:

Telefón:

Text: